Friday, 4 December 2009

Melayu dan Angin

ANGIN CONVERSATION part 1


Doctor: Ok pakcik sakit apa, macam mana saya boleh tolong?

Patient 1: ANGIN masuk dalam badan saya banyak ni docter

Doctor:Oh kay….sakit macam mana tu pakcik

Patient 1: Sakit perut, cirit birit. ANGIN la doctor, ANGIN

Doctor :berapa lama dah sakit perut?

Patient 1: Sejak ANGIN masuk la dotor

Doctor: Sigh…ok bila tu

Patient 1: Semalam doctor, saya naik bas dari KL, bila masuk Kedah ja TUKAR ANGIN saya terus sakit perut

Doctor: Sapa lagi cirit ngan sakit perut camni?

Patient 1: Anak anak saya, isteri saya

Doctor: Bunyi macam keracunan makanan ja. Ada berenti makan kat luar ka?

Patient 1: Adala kat R&R. Tapi bukan makanan rosak.

Doctor: Tapi lepas makan tu, semua sakit perut dan cirit? Makanan rasa pelik tak?

Patient 1: Memang rasa pelik

Doctor: Jadi keracunan la tu

Patient 1: Bukan doctor. Saya pasti, bila masuk ja sempadan Kedah, saya boleh rasa ANGIN BERUBAH, terus masuk badan saya, terus sakit perut

Doctor: hmmm saya rasa keracunan makanan

Patient 1: bukan ANGIN?

Doctor: Saya belajaq kat UK pakcik, sana ANGIN UK lain kot, tak masuk dalam badan orang.

Patient 1: Tapi ni ANGIN kedah doctor

Doctor: Takdak ANGIN dalam medic ni. Saya bagi ubat cirit ngan sakit perut ok

Patient 1: Saya yakin ANGIN doctor

Doktor: ………

*************************************************************************************

ANGIN CONVERSATION part 2


Doctor: Ye akak, macam mane?

Patient 2: Akak mengandung 2 bulan. Tiba tiba sakit perut harini, kuat sangat. ANGIN masuk la akak rasa

Doctor: Sakit kat mane tu kak

Patient 2: Kat tempat ANGIN masuk

Doctor: Oh kay..kat mane tu

Patient: mula mula ANGIN masuk perut kat kiri..

Doctor: lepas tu?

Patient: lepas tu ANGIN naik pergi kat bahu

Doctor: ade bedarah kat bawah tak?

Patient: Angin tak buat jadi darah. Dia buat sakit je


*Scan perut*

Doktor: Akak…sebenarnya akak mengandung luar rahim..sebab tu sakit perut kuat

Patient: Ha…bukan ANGIN?

DOktor: Bukan…kite kene cepat buat operation ye kak…

*5 mins later*

Suami patient: Doktor, saya ada benda nak cakap boleh?

Doktor: Boleh boleh

Suami patient:Saya rasa ANGIN masuk kuat sangat sampai tolak kandungan die pergi luar rahim

Doktor: ……………..



I give up....................................

Thursday, 19 November 2009

shapes and sizes

Harini kekla tak pi keja. And now im feeling so guilty. Bukan guilty sebab takut keja tak jalan (ortho bukan banyak keja pun) tapi guilty sebab sayang cuti..tak pasai2 dah kena tolak 1 hari punya cuti…

Bukan kekla malas ok..orang sakit perut laa…stupid tummy! Anyway it’s already 2pm now…sigh…ruginya rasa…I wish I’m back in medical school…bila2 nak ponteng pun boleh without rasa guilty!
**************************************************************************************


Anyway baru teringat this personality test yang kekla buat time kat BTN dulu. (Finally something useful to remember besides dirty jokes!)

Among all these shapes below, which one represents you the most?


SQUARE, TRIANGLE, CIRCLE and WAVE

cup, gambar love, butterfly and taik tu only gambar hiasan ok? dont get distracted! (you wouldn't be if you chose triangle!)

Dah pilih shape? kena pilih dulu baru boleh scroll down ok??

Jangan tipuuuu pilih dulu! sapa tipu dosa!

OK? Dah pilih?

Here's the interpretation (or what i remembered from the real interpretation)


The square
Orang ni suka rules and regulation. Rasa safe dalam tempat sendiri, not too keen on changes sebab akan rasa insecure kalau bukan in control. Teratur, kemas buat keja apa pun semua jalan. (pendek kata :SUPER SKEMA! Hahaha) Rasa nya berdasarkan tahap kekemasan bilik kita semua, takdak kot anak abah masuk geng ni hehehee

The triangle
They are the planners and the achievers. Highly ambitious and motivated. Very opportunistic in whatever condition they are in. Tak cepat terpengaruh dengan distractions.They can also be quite BOSSY!! Tengok tu every corner pun tajam, so kalau kita tak bagi apa depa nak…ish..it can be very painful to us! KIASU jugak kot depa ni. (Kekla ras Abah masuk geng ni kikikiki kutuk bapak sendiri :P ehh some people are proud to be kiasu ok?!)

The circle
Jenis lepak lepak. Bulat macam bola so senang nak blend in dalam semua situation. Bulat tak semestinya physically bulat ok? Orang bulat ni banyak member sebab baik and senang terima perangai orang lain, tapi kadang kadang senang nak kena pushed around. More of a follower than a leader. Low profile plak tu.

The wave
Ok, this is OBVIOUSLY the BEST sebab this is the one I CHOSE! Hehehe

Orang ni pun jenis lepak jugak (cewah puji diri sendiri) , hates rules and regulation. Nanti rasa terkongkong ok! Thinks there are much more in life than money (or whatever the triangle people are so kiasu about). Creative and thinks outside the box (cewah angkat angkat!). Ada ka member kekla kata orang jenis ni indecisive and emotionally labile. Mana ada kekla emo dang you mc%&*njcejw**^weudchri!!!!! hehehe

So which shape respresents you?

Kekla tau :

Jek :bentuk love sebab suka usya pompuan hehe
Na: T**i sebab suka cuci toilet heheheheh


Love,
Kekla

Saturday, 14 November 2009

mangkuk mangkuk

Skarang Kekla kat orthopaedics..okla..rilek betui so far, bila keja xdak..rasa sangap sampai tersentuk2 kepala and asyik menguap every 5 seconds

Tiap2 hari pukui 5 dah punch out, and dapat masak dinner untuk Bude almost every night! Rasa macam isteri mithali siuts!!

Ortho best sebab majority of MO and specialist BAIK GILA!!! Memang cool habis, tak takut nak tanya soalan ka apa.

Except this one specialist. Spoiler la jugak. Orang panggil dia malignant. Bude panggil dia Miss Mangkuk. Reason? She likes to call people mangkuk!

So whenever anyone enters Ortho, we each have a Mangkuk Count. Meaning, brapa kali in total kena panggil mangkuk.

So far mangkuk count Kekla zero lagi sebab tak penah jaga Miss Mangkuk ni punya patient.

Aparently boleh naik pangkat dari mangkuk biasa to mangkuk hayun, mangkuk tandas, magkuk jamban and when she’s trying (her best) to be funny, jadi mangkuk Astro ngan
mangkuk meggi(oh god, what bad sense of humour this lady has)

This Miss Mangkuk buat ward round every Wednesday. SO hari rabu last week kekla memang bangun awai gilaaa aa kan. Tak leh tidoq semalaman bebbb, Gelabah weihssssss takut tak sempat buat round tak pasai pasai kena mangkuk sebijik. Dupdapdubdap jantung.

Pastu turun laaa ngan lift 12 tingkat tu. Bajet cun boleh sampai awai dari besa.

So pakai helmet, bersedia nak naik moto

Tiba tiba, heroku kata

Sayang, I tertinggal stoken

Kekla macam….huh? am I hearing this right? “tinggal ape?"

Stoken. You tolong naik ambik boleh?

Oh god, this is not happening.

Eh mana boleh harini Miss Mangkuk buat round!!!

Habestu I nak pakai stoken ape?

You pinjam la stoken officemate you!

Mane ade orang bawak stoken extra pegi keje?!” Ha’ah ek. logik gak.Takkan nak share, sorang nak pakai sebelah kot.

You tak payah pak…” hmm tak pakai stokeng buruk pulak, macam pak aji kat kampung main dam kat kedai kopi. Nanti orang kata Kekla x pandai jaga suami pulak. Baru nak claim isteri mithali..

Pffttffffff..!Haii laki aku ni time ni pulak dia nak buat tetinggal stokinggg!! So berlari larilah kekla naik tingkat 12 sambil baca doa dalam hati.Skali bila dah sampai bawah, terambik stoking koyak kat tumit hahahaha buat buat x nampak lantak la asalkan ada stoking hehehe~~!


Luckily Miss Mangkuk good mood so tak kena mangkuk. Mungkinkah ini ganjaran buat isteri mithali...kekla redha..ceeeeeeewaaaaaaaaaah!

hehe

Kekla dapat cuti raya haji so boleh balik kampung yeay!!!

Ps: Jek, Kekla jumpa Mr Fazir..fuh penuh charisma! Tapi Specialist jek yang hensem tapi nama pelik tu takdak pun!!!! frust kekla!!

love,
Kekla

Monday, 2 November 2009

Dates dates dates

Lupa pulak nak cakap, 2 days ago Bude and I turned 1 year! time flies eh? hehehehe

Saturday, 31 October 2009

The other night

Bude and I are both on a week’s leave, so we decided to go back to Jitra. We decided to sleep in the guest room so that Bude doesn’t have to share toilet with Suzie and Suzie doesn’t have to wear tudung all the time and Bude doesn’t have to close his eyes whenever he sees Suzie without tudung blablabla.

But as you know, the guest room doesn’t have a fan. So we had to use the aircond which is belarrdi cold.

The first night we set the temperature at 23 degrees. It was so freezing cold that even my ears got cramps while my bones were so frozen I couldn’t even move my limbs. Bude on the other hand started to have runny nose the following day sokseksoksek (konon tersiksa sebab sejuk la tu)

So naturally on the second night, we changed the aircond setting to FAN.

But it turned out to be soooooo hot. Serious Kekla takleh tidoq tau. It was soo hot that my shirt was drenched in sweat. I kept on waking up in the middle of the night to wipe off sweat from my body.

I tried to change the mode back to aircond, but the remote control was too high tech, none of the buttons I pressed worked. (later I found out the buttons didn’t work because battery habis)

So I woke Bude up to help me. That's what husbands are for, right? To help their wives, right?

Sayang tolong betulkan aircond ni please

Krohh krohh krohhhhh

Sayangg tolong please I panas sangat ni

Krohh krohhhh krohhhhh

Sayaaaanngggg pleaseeee I takleh tido ni peluh peluhhh ni

Krooohhh krooohh krooooooh kroooohh

(Bengang) “ Sayaaanggg tolongla I takreti guna remote ni I dan tekan tak boleh jugak I panas gile peluh peluh asik takleh tidur panas ni selimut tebal potpetpotpet remote xleh pakai potpet peluh potpetpotpet panas

Ala you jangan la selimut krohh krohhh

Sayang!!

Achumm! Sokseksoksek- bunyi hingus konon sejuk sangat la tu sampa hingus banyak

Iiiiiiiiiiiiiiiiiii geram betuih Kekla.

So I turned my back on him. I threw the blanket and the pillows ON him hahaha padan muka biar dia panas.

I moved myself and slept on the far end of the bed (it was a king sized bed) so that he can’t hug me in his sleep. Super bengang ni tau.

Dengan penuh susah payah, and dengan penuh bengang,I forced myself to sleep.

**********************************

Next morning, i told him what happened . Guess what his reaction was?

Hahahahahaha I tak sedar pun!!!

Serius you merajuk ngan I, I tak sedar pun hahahha

tah pape la you ni hahaha

Tu la you dependant kat I sangat ,nak betulkan remote pun kene suruh I hahaha

And

eh tapi power la I dalam tak sedar pun boleh bagi jawapan logic haha. Logic ape, kalau panas buat ape selimut hahaha. Waa I memang pandai dalam tido boleh berfikiran rasional. Terer la husband you , you x bangga kehusband terer cam ni hahaha

iiiiiiiiiiiiiiiiiii geramnyaaaa kita bukan main marah satu malam, dia x sedaq pun and siap gelak lagi!!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, 5 October 2009

Sesi mengutuk MO

There is this MO. She picks on me soo much! I don’t know why…she even remembers my name (and not other housemen’s~!). There were 2 housemen that day, me and another girl, tapi dia dok potpetpotpet beleteq kat Kekla sorang, iiii benci betui!!!!

Why do some people like to talk so much? Beleeeeteqqqqqq mengalahkan orang tua.

Let me tell you guys a trick. When it’s your turn to be a houseman, and you get bombarded by MO’s..here are some ways on how to deal with it

1.Pray that all the bad things would happen to them

This is the exact sms I sent to Bude 5 mins after that MO shouted at me

“ Menyampahnya kena marah ngan MO F**** tu. She’s stupid. Hideous, old, ugly, and I hate her. I pray she’ll stay stupid n ugly – FTUGLY (F**** sTUpid Ugly) ”

Of course it was only later that night Bude told me that Fugly has a different meaning, and it involves a swear word that starts with n F. Oh well, I guess she deserves that too! muahahaha evil laugh

Yes yes, I know. Doa menjatuhkan orang lain tak makbul. Tapi doa orang yang teraniaya tu mujarab kan kan kan? Cewah baru time ni nak bedoa

2 Imagine funny weird things about that person

This is Mama’s way.

Bila ada orang beleter, imagine that person in naked. Dengan perut berlipat lipat, pastu buncit, pastu pusat jenis terbonjol ke depan, pastu ada rambut keliling pusat, pastu bontot leper and lendut, pastu penuh ngan stretch mark pastu ada bulu kaki berpintal pintal…

Ofcourse,to put cherries on top, you have to imagine yourself having a hot body like angeline jolie. Well, Na, YOU have to imagine that. I, on the other hand, already have it hehehehe

3. Laugh at that person’s misfortune….or better still, spread them!

There was once this MO (that I absolutely hate) talking to another doctor, and I was there like a wall, totally being ignored. For some reason this MO told the other doctor that she has buasir!! Wooot??! Why in the world would you tell people that you have buasirrrr???????

Trust me, it took less than 5 minutes for the whole of labour room to know about it! Nyiahahahaha im meaaaaannnnnnn nyuhuhu (but she deserved it)

I hope this MO stumbles into my blog one day…

Cuba bayangkan.. dia baca baca pasai Kekla benci one MO…she'd be like..hmm i wonder which MO she hates so much....and turns out that MO has a buasir..and she’d be like….hmm MO mana aa ada buasir..jeng jeng jeng...oh shoot, that’s me! wakakakkaka


Anyhoo
Yesterday I fried karipap (karipap frozen), cooked lunch and dinner. And today I fried mee for dinner and made bread and butter pudding with custard for desert. I also cleaned the toilet and played Mario on Wii. Feels like a perfect housewife! hehe

Till then,
chiow~!

PS: Jek, Na, call la Kekla weekend ni ok?

Friday, 25 September 2009

Babies and me

For the past 26 years of my life , I thought I love kids. I mean, im AMAYZING with kids. Kids love me. Im a KID MAGNET. Seriously. Any kid would be lucky to have me as their sister / aunt/ cousin/ neighbour.

I loved kids so much, I freaking got into medicine in the first place wanting to do paediatrics.

But as Bude said, my true self came out in the last 2 weeks.

I cant believe I’m saying this…but kid patients are driving me nuts!!! Seriously macam orang gila sakit kepala.

Currently im taking care of the newborns.

And each morning I have to examine these babies.

The problem is I like to talk, and as we all know, babies don’t talk.

Which drives me nuts because MO’s don’t talk to me cause they think I’m stupid, nurses don’t talk to me because they are just not bothered, and i dont talk to parents because they are..erm..annoying hehe.

So I end up talking to the wall, or not talking for a freaking whole day.

For someone who has a big mouth like me…Lenguh weeeeeiiii!

And then comes the examination part.

Imagine 20 babies lined next to each other. All sleeping quietly.

Slowly and gracefully I take out the first baby’s dress so that I can check his lungs. Out of the sudden,

Baby terkejut. Bukak mulut. Oh dear oh dear. Please don’t –

SHRIEEEEEEEEEEEEEKKKKKKKKKKKK and the baby cries on top of his lungs.

Which startles and wakes the baby next to him, who would then start crying on top of HIS lungs.

Which then startles the baby next to him and next and next and next

Tup tup macam dominos, within 2 seconds, the whole ward cries!!!!

AAAAAA mau pekak telinga daku~~~!!!

Adakah kanak kanak ini rasa semua ini suatu pertandingan menyanyi. Oh Tuhan…


Their cries are so high pitched I think my brain bleeds every morning.

Anyways,

The conclusions are:

  1. Although babies are small, their lungs are big and their cries might kill you in an instant.
  2. The only way I would be a newborn specialist is if my brain bleeds too much causing me to be deaf.
  3. My own children better be cute, smart, and CRY-LESS
  4. If my children are not CRY-LESS, I’ll sell them. Hahahahha
OK chiow. slamat hari raya. sampai hati tak call Kekla noh . ingat dosa tak banyak ka? ha?

Love,
Kekla

Saturday, 12 September 2009

the Queen is back

Hokay, since Jek and Na have both gone back to uni, i guess i need to start blogging again. I apologise to my fans out there for the long delay ( yeap as suprising as it sounds, it's true, i do have A fan - don't worry Fadzihan Abbas i won't reveal your name hehe)

6 days ago i turned 26~! Bude was so sweet, he made sahur for me - sedap hingga menjilat jari. Walaupun pakai 2 peket instant adabi nasik goreng..tak kesah la...he woke up slowly at 4 ( I was post call so memang tidoq mati aa) then the next thing i knew he woke me up at 5 and tadaaa - nasik goreng tomyam babe!! sweet kan? if only my bday is everyday...fuhh best..

Bude also bought me a cake. kat secret recipe. tapikan...logik ka..kat kedai dok bertengkaq. I wanted a mango cake, but he preferred chocolate cake. Dia siap kata " Kalau x abes mango cake tu you makan aaa..." Apekahhhhhh how could someone buy a birthday cake to his birthday wife that the birthday wife doesn't want for her birthday?

Anyway, we went ahead with the mango (OBVIOUSLY) , which turned out to be super sour hahaha but who cares, i got what i wanted, that's the whole point! nyiahahaha


Muka puas hati potong kek (time ni tak tau lagi kek masam macam asam jawa)

So yeah, to summarise,

I'm a 26 year old girl, married to the man i love, working the job i love
and living in a house i love. If only i have a baby, life would be perfect!! ( feeling a little broody sebab semalam main ngan anak payat yang super cute!!)



Till my next entry, adios!

love,
Kekla

Ps: yes Na, you totally forgot my birthday!! Hampeh punya adik...Cepat call mintak maaf!

Sunday, 14 June 2009

Weddings and Gifts

Here is the list of my favourite wedding gifts, for future reference if any of you are getting married, and don’t know what to ask from your family/friends/boss. (Kid, please take note)

No.1

Item: Water heater

Given by: Kekwa and Abg Zahrul

Kelebihan: You don’t have to suffer in the morning, especially if you live in my apartment where the water is freezing.

Kekurangan: Remember my stupid washing machine? I think they both are forming a team to turn me crazy. Last week…everytime I shower…the heater somehow doesn’t work. It’s belardi freezing at 6am!!! I had to count to 3 then baca Bismillah then lompat masuk bawah air.Tapi bila Bude shower, which is right after me,the heater is ok. Psycho takkk??!!! Nak sepak mcm washing machine tak boleh…tinggi sangat…

No.2

Item: Free accommodation for honeymoon, any where in the world

Given by: Abah and Mama

Kelebihan: The other option is expensive.

Kekurangan: You have to pay for transportation yourself. So try not to exhaust all most of your husband’s savings on diamond rings and hantarans and baju kawin and videography etc etc… because he’s the one paying for the trip too. It’s part of the pre-nuptial agreement, duh.

No.3

Item: Sandwich maker

Given by: Awanis (and Asa, although he probably doesn’t know it)

Kelebihan: Useful when you are oncall and has a baby husband at home that needs his regular feeding

Kekurangan: You still have to prepare the inti for your husband who, after only 6 months of marriage, somehow lost all his cooking skills. (Dulu time mengorat bukan main…siap hidang kat Kekla depan tv...ngade ngade betul laki aku ni)

No4

Item: Nintendo Wii

Given by: Jek and Na

Kelebihan: It’s super fun.

Kekurangan: When u work as a houseman, you are too tired to play it!

No5

Item: Bedcover

Given by: Those who matter

Kelebihan: If you get too many, you can recycle them as gifts for other people

Kekurangan: You just couldn’t give them away because they are too nice. At the same time, you don’t use them because they are too nice. So where are they? Nicely stacked in the cupboard!


love,
Kekla

Saturday, 30 May 2009

My first time

One day, I was oncall. The calls are usually busy calls, but that particular morning was surprisingly pretty chilled out. By 11 we’ve finished all the work, so my partner took a nap while I read a book.

Then 2 pm came, still there wasn’t much going on. Visitors started to pour in. I changed the shift with my partner, she looked after the ward while I took a nap. Oncalls here, no matter what time it is, if you have the opportunity to sleep, grab it, ‘cause u’ll never know when the next time the ward would be as peaceful as that.

I slept peacefully for 2 hours.

It was 4pm.

Suddenly,

Dr Syira…patient collapse!!!!

Like lightning, I jumped out of the chair and ran towards the patient.

She was slumped on a chair as I got there. Unresponsive.

I shook her shoulders. No response.

Pressed hard on her chest. No response

Makcik bangun makcik. Makcik jawap saya panggil ni. No response.

Shit.

I forced open her eyes. Both pupils dilated. SHITT.

Shined light onto her eyes. Both pupils not reactive. SHIT SHIT SHIT.


Doctor macam mana ni. Kakak taktau nak buat apa apa ni.That was the nurse. Chill out, chill out.

On the other side, the patients relatives started crying. Other visitors started to gather around. Some offered to help, most just busybodies.

The nurses stared at me, waiting for instructions.

Ok cool down. I’m in charged here. Rilex rilex.

This is my first time, I’ve only just started working. Damnit brain, THINK!!

Rilek, ok what did I learn in medical school? All theories, no real life experience. It’s ok, I can do this. I KNOW this. I’ve been trained 5 years for this.

So I took charge.

Kak, angkat patient letak atas katil. Tutup curtain. Family tunggu luar. Yang lain, go away. Kak, pegi call MO, Specialist dan Anaest. Jangan balik selagi tak dapat.

I opened the patient’s mouth to check her airways. Her tongue was slumped behind. Inserted an airway in.

Checked her breathing, Chest wasn’t moving. Negative.

Checked her neck pulse. Couldn’t find any. Negative.

Started an ECG monitor. Straight line. Oh dear.

Ok kita start dulu CPR. Skarang!!!!!!!

So I jumped on the bed, and performed the CPR for about 5 minutes before help came. The specialists arrived, and we continued some more.

It was the longest half and hour in my life. I was sweating, and I was so tired, my hands were getting into cramps.

She was still young. And she happily talked to me this morning. I can’t lose her, it’s not her time yet.

But I did lose her.

And she did die.

That night I kept on thing about her.

What could have gone better? What did I do wrong? Should I have done this? Maybe I shouldn’t have done that. Why do I feel so numb? Why am I not crying??? This morning she was alive now she’s gone!

And the M.O tried to counsel me

Syira I know this is your first time. Don’t get too hung up on it, you’ll encounter so many episodes like this, you’ll get used to it

I DON’T want to get used to it, Dammit! I DON’T want to feel numb. I DON’T want to be heartless like you. I WANT to be hung up on it.

Right now, what im most scared of, is not losing a patient. I know that happens, it’s beyond my power.

But what I’m scared of, is turning into those doctors, who treat it just like any other day. Heartless and Cold.

Every doctor turns into that. Can I escape it??

Thursday, 14 May 2009

6 months and counting

Can you believe it, it has been 6 months since Bude and I got married. That’s exactly half a year!! Time flies so fast….Gila kan?

Can’t help from thinking, if I were not married to Bude, what would have happened to me..hmmm let's imagine...


Option 1

Working as an f1 doctor somewhere in an English kampong in Wales, treating sheep and goats as there aren’t enough ALIVE human beings around. Also single and desperate as the only available males below the age of 35 are white as ghosts, with red freckles and orange hair, and probably weighs 100pounds with ‘foldable stomach layers’ i.e perut berlipat lipat.

(ps: have u ever noticed how red haired men have orange-coloured bulu kaki? SUPER GROSS! errr..tell me again, why do i know these random things....?)


Option 2

Working as houseman in Aloq Setaq. Since Kekwa is there, MO or specialist would not dare to bully me. And whenever I’m on call Mama would send warm home-cooked food dengan air sirap. Best jugak..

But then, there aren’t enough cute single doctors there either. So I’d probably be dating the janitor. Except that unlike The Janitor in Scrubs, mine is probably brown and shiny, with shiny oily curly black hair, and still weighs 100pounds and still has ‘foldable stomach layers’.

E.U.W.W.


Option 3

Working as a houseman in Sabah. Did you know that in some cultures there, hantaran kawin is 10 ekor lembu? (told u i know random things) So if our grandpa is from Sabah, and all our aunts were married, he’ll have 70 cows by 1980s. And if Abah stays there, and all us girls are married, that’s an extra 40 cows. That is a hell lot of meat to cook!


Anyhoo, takdir dah menentukan, I’m stuck with Bude. Might as well love him. This shows how much i love him



By the way, on 1st May, the moment we turned 6 months, Mama and Abah turned 32 years. Thats 396 months. Or 144540 days exactly. BRAVO BRAVO! clap clap clap!

Let’s hope that by the time Bude and I reach that level, he’d be upgraded from only washing the clothes, to cooking, moping, washing toilets, washing dishes and changing kids’ nappies.

May all my dreams come true

Love,
Kekla

Wednesday, 29 April 2009

good news at work

hello everyone!
just to let u know, i'm still alive :)

anyhoos
i have good news at work
there exist these consultant and specialist, notorious for being killer bosses, kaki berleter and perfectionist. masa awai2 dulu kekla penah la kena marah ngan depa ni, benci sungguh la kat depa. rasa amacam nak sepak

but little did i know things were about to change...

one beautiful sunday, when my husband encik bude seronok bertiduran kat rumah, i was on call.
i looked after this one makcik (she calls herself tok), very very complicated case..anytime boleh tip to emergency case

so i looked after her very well la, takut patient collapse ka apa time kekla oncall, mampus beb..

then next day i was in clinic and sanother HO looked after her...

and then suddenly i got a phone call...

guess what?! the consultant and specialist wanted me to look after the patient!! they said..ask somebody else to cover clinic, ur good, we personally request u to be here

banggggggggaaaaaaaaaaaa siuttttttttt

and then kan kan kan ada laggggggiiiiiiii

tak habeh lagiiiiiii

another consultant came..they wanted me to call a 3rd consultant, tapi selalunya houseman xleh call consultant directly sebab biasala...we are kuli kuli bawahan...tahap macam hamba abdi camtu mana boleh cakap ngan raja kan.

and then suddenly the specialist said

EH, this girl shahiraN can la...she's very very good

and the 1st consultant said yes la, she's good, better than an M.O

nyiahahahahahahahhahaahha

riak sungguh diriku
padan muka MO
nyiahahahahahhahaha
im better than you. take that!

anyway, the only bad point is, nobody knows my real name
i'm either syahiraN or syakiraN or syakira

hmm
what's so hard about syahira la weh???

Ps: for those non medics out there...i know the only medicine u understand is greys anatomy. so here is the equivalent

houseman = adik meredith, o malley dan junior2 lain = kuli bapuk
Medical officer/MO = meredith, christina sekarang (1 level up)
specialist = takdak dalam cerita tu, i level below consultant
consultant = mc dreamy, mc steamy except that none of them look 1 inch as dreamy/steamy like that

ok more updates next entry

love,
kekla

PS: teka teki tu mama kata xxxxx sangat hehehehe so jawapannya sapa nak tau sila tanya kot fon ok heheheheheh not my fault aa, bude has corrupted my mind

Saturday, 4 April 2009

teluk intan and teka teki

Im currently in Teluk Intan. Finally i have a weekend off, thanks to Lan Helmy (sanggup berkorban untuk Kekla walaupun kena gossip tak berasas hehe)

Nakisha just got married a couple of days ago and i missed it!!! damn on call rotations!! CONGRATULATIONS sweetheart!

Im currently in Labour Room (i.e bilik beranak, untuk orang2 buta medic) .

Semalam time oncall ada patient ni kan..kalau sakit adoiii dia jerit satu hospital bergegar. Pegang perut sikit dia tepih tangan pastu lompat lompat atas katil tekejut kekla. Pastu dia tendang tendang kaki, tangan libas habih jatuh orang tepi2. Siap terbalik scan machine.sebijik macam exorcist. seriously kekla ingat dia kena rasuk. Kekla siap baca ayat kursi dalam hati. Tapi dia ni bangsa india kot jin tu tak paham arab susah la kan hehe

Turns out normal delivery ja. Anak nombor 2 plak tu. Haih.. drama queen sungguh

Anywhoo
Next week ada Sushi date ngan Salini..and Mama ngan Abah ngan Suzie nak mai KL at the end of the month. Kekwa pun nak mai KL. Kekla nak lawat kekwa nak tengok perut mak boyong.

Kekla suggest nama Rianna kalau anak pompuan taktau la Kekwa nak ka dak. Kekla nak nama tu tapi Bude kata macam omputih sangat. Nak nama Jasmine pun macam omputih, Delilah pun macam omputih. Dia nak anak nama Ahmad Banoffee bin Ahmad Faiz. sigh

*************************************************************************************

Teka teki

Seorang suami pergi berkelah mandi pantai. Hadiah apa dia bawak balik untuk isteri dia kat rumah?

teka jangan tak teka
teka jangan tak teka

**************************************************************************************

I love u guys

Bye!
Kekla

Ps: Na kekla nak mintak tlg beli hanpon!

Saturday, 21 March 2009

Female doctors and teka teki

People say it’s hard for female doctors to find husbands…I used to wonder why. Maybe they are too busy such that they have no time to socialise? Or maybe they only hang around male doctors, who, on the other hand, are more interested in nurses?

Now I have the answer

(Some) Of the female doctors are so bitchy…how could men be attracted to them??

Kekla bagi contoh ok (kisah benar)


This one female m.o, when she’s angry..semua perkataan mencarut keluar. I got an F word last night! First time ever in my life..!!and I didn’t even make a mistake!! Kalau Kekla almost bunuh patient..lain la cerita.

I was taken aback, but not totally surprised…let’s just say that I’ve been warned. And this M.O…she talks rudely at nurses (some who are older than her)..made jokes about how lembab and stupid people are..I got the impression that she thinks she is smarter than everyone else


And she’s not the only female doctor like that.

So what kind of men would be attracted to a woman who is rude, swears all the time, and thinks the whole world is stupid? Dah la tak penah senyum..sampai bekedut kedut dah muka. Kalau cun macam Kekla logic la jugak ni muka macam bontot kuali kena simbah acid ja. (hehehehehehe)

Anyway my point is, if you are always angry, rude, and moody…you feel miserable, you look miserable and you exert a miserable aura to everyone around you.

And just because you are a doctor, it doesn’t mean that everyone else is stupid. Cepat betul menyombong diri.

So everytime kena marah..dalam otak Kekla Cuma ‘Lantak hang la makcik oi. In 2 hours im going home to my husband..while u’ll be alone peluk bantal tengok tv sambil makan megi’ nyiahahahhaa padan muka


***************************************************************************************

On a brighter note,

There is this one female doctor. Garang gila ok. Dia (obviously) tak kawin lagi la kan. Muka memang masaaaaaaaaaaam sangat. Kawan kekla haritu siap kena halau dari wad...sampai nangis nangis.

Haritu dia ada bagi talk sikit. Sepanjang tu, Kekla terwonder wonder macam mana laaa muka dia ni kalau dia senyum.

Tiba tiba dia senyum

And dia panggil nama seorang houseman

Dengan lemah lembut

And muka yang ceria

Teka sapa houseman tu

Sapa lagi kalau bukan....



AZLAN HELMY! hahahahahahaha

Memang kena bantai gelak la ngan kawan kawan houseman Kekla yang lain

Shu sila berhati hati nanti nanti dapat madu sepcialist garang oiiiii pening kepala hehehehehehe

***************************************************************************************

Jek, it’s been 2 weeks, Kekla tak nangis lagi. Kalau Kekla menang bet, dapat adiah apa?

Weekend ni Kekla off. Sapa nak gayut sila telefon cepat. Nak keluaq pi OU ngan Bude romantic romantic sikit

Bye everyone!

Saturday, 14 March 2009

The Whys and Hows

A a person should become a doctor IN MALAYSIA if he/she wants to achieve these things

1.LOSE WEIGHT

Haritu for the whole day Kekla cuma minum segelas susu dari pukui 6 am sampai 10pm. Busy sangat sampai terlupa nak makan or minum…horror tak!!!

Kawan kekla jatuh berat badan from 45 kg to 38.kg..tak payah susah susah nak melompat atas dance mat…ye tak Kid? hehe

2 FORCE YOUR HUSBAND TO DO HOUSEHOLD CHORES

Kesian Bude dia pulak jadi surirumah separuh masa…siap tolong basuh baju, kemas rumah, cuci toilet…and he actually knows how to use the washing machine! (Desperate times call for desperate measures hehe) AND he offered to fry pisang goreng for me (offer saja la.. tak buat pun..)

3. LEARN SWEAR WORDS

If an M.O makes a mistake, they laugh it off. If a houseman makes the same mistake, he is B****H, B******G, B**I, B****P and semua yang berkaitan (Thank God Kekla belum kena lagi)

Basically, keja ni sesuai untuk orang yang suka merendah diri sebab HOUSEMAN = KULI.

Nyiahahahaa

It’s not that bad la actually. Most of the m.os and nurses are nice. Tapi ada satu dua yang rasa nak pelempang muka. Kekla juga belajar teknik teknik bodek nurse, contohnya

(i)Puji depa terror

‘ooooooooooooooooo macam tu ye kak. Lepas kanan letak kat kiri ye. Ish saye tak tahu pun..bende2 camni derang x ajar kat medical school..Cuma pengalaman yang besar ja baru boleh pandai macam kakak ni potpetpotpet (padahal semalam and semalam semalam dah ada nurse lain ajaq)

(ii)connect yourself to them

Kak..mak saya pun staff nurse midwife dulu… dia cakap best keja ni tapi susah..dia pi training lama gila dulu….keja ni kan susah, kena banyak experience and kena cekap . orang passionate je boleh potpetpotpet*selitkan teknik pujian (i)*

(iii) use your family

Kakak orang kelantan…ehhh mak saya orang kelantan gak… eh,bukan ek, kakak orang perak ek..ehhhh suami saya ni haa orang perak. Eh..kakak asal kedah rupenye? Sekapal la kite. La akak…adik sepupu mak sedare tiri belah ayah saya pun duduk kat Pahang tu ha…same rupenye kite ni ek? potpetpotpet

Baru seminggu berjalan. Setakat ni ada masa yang down macam nak nangis (belum nangis lagi), but at most times i enjoy myself and the staff are great.

Sabarudin sabarudin sabarudin tukang kasutttt…

Semoga kekla takkan terbang ditiup angin

Love,

Kekla

Thursday, 26 February 2009

Pakaian Cinta

I was told a pretty funny joke by one of the penceramahs. It goes like this..

Satu hari tu...sorang mak ni pi lawat ghumah anak laki dia, baru kawin 3 bulan. Sampai sampai tengok pintu dia tak kunci...anak laki dia pi kedai kot. So mak ni pun masuklaa terus pi dapuq..

Yang si anak menantu ni pulak, she was having a shower. Taktau la pulak mak metua dia mai. Mandi mandi dengan tak pakai baju..dia terus turun pi dapuq.

Masuk masuk dapuq...tekejut bangat la dia nampak mak metua. Tak sempat nak lari. Kantoi busuk punya.

Mak metua kata... “Awat hang loqlaq sangat ni jalan tak pakai baju?”

Dengan kavernya dia kata “mak...inilah pakaian cinta mak..

Mak dia pun kata.. “ish hang ni...buat malu ja pi pakai baju

Bila petang..

Mak ni pun balikla ghumah dia. Tapi fikiran dia asyik teringat kata kata anak menantu dia

Hmmm...pakaian cinta ek...hmmmmm menarik konsep tu

So mak pun fikir fikir nak cuba kat suami dia. Lepas isyak...mak dia dengaq bunyi gate dibuka. Pak aji dah balik dari surau..

Mak pun cepat cepat bukak baju...

and duduk atas sofa kat ruang tamu..

Pak aji pun masuk rumah...

Kuncikan grill...

Tutup pintu rumah..

Mak duduk dengan gaya manja...

Bagi senyuman paling sexy...

Pak aji terkejut.

Pak aji kata

Mah..awat hang loqlaq ni tak pakai baju??”

Mak kata

Abang...inilah pakaian cinta bang...

Mak senyum lagi dengan semanis manisnya...

Pak aji berkata

Mah....aku tak kira la pakaian cinta ka, pakaian apa.....................

tapi... HANG PI LA IRON BAJU TU DULU!

Kursus

LANGKAWI

Lama tak update...dok berkursus kat Langkawi ni..tapi tengok tengok blog ni....nampaknya nobody missed me :(

Anyway Kekla dah dapat placement...Kekla dapat...jeng jeng..HOSPITAL KUALA LUMPUR!

I’m happy..sebelah ngan menara PNB ja. Lunch time ka boleh sneak out paksa Bude makan ngan Kekla hehe

Anyway it has been 2 weeks now. BM kekla dah bunyi macam Indon. I'm having fun but i miss Bude so much...should've sneaked him into my luggage and brought him here!

5 days of BTN to go, then we'll be reunited :) :)

Love,

Kekla <3>

Tuesday, 10 February 2009

Nenek pergi BTN

In less than a week, Kekla kena attend orientation programme and a freaking BTN. Im so not looking forward to it

Orientation apa tah sampai 18 hari. Malas betuiiiiiiii. Nasib baik kat hotel.

And BTN!! Aaaaa sekali pi tak cukup kaaa…malas betui la nak kena kawad pagi pagi, then sure kena jungle trekking..pastu kena pilih nama kumpulan berdasarkan tokoh kebangsaaan, lukis bendera kumpulan, then tulis misi dan visi kumpulan….bluweeeeeekkkk

And at one point, they’ll trick you into writing on your group flag. Kalau tak tulis, kita lawan cakap ketua, kalau tulis kita tak menghormati bendera.

Or make us write our aspirations on a paper then suruh kita pijak. Kalau tak pijak lawan cakap, kalau pijak kita menghancurkan impian sendiri.

Oh god….it’s gonna be the loooonnnngest 3 weeks of my life.

The worst thing about this is having to leave Bude..adoi berat sungguh hati ku. How in the world did we survive not seeing each other for 11 months..? I have no idea.. (actually I do, with lots of tears skype and webcams! hehe)

I mean, I’m a super cool, hot chick. I’m sure I can survive being away from him for 3 weeks. But can he? I mean, sure Bude rindu gila kat Kekla sampai nangis nangis tengah malam kan kan kan? Hehe

Maybe kalau tak kawin lagi, boleh gak nak usya doktor ka, pakcik askar btn ka, abang kantin ka..

Banyak keja tak siap lagi ni. That include, cook Bude’s favourite meals, freeze them, clean the toilets, clean the whole house, change the bedspread and pillowcases, wash all his office clothes, iron them, and finally, TEACH BUDE HOW TO USE THE WASHING MACHINE.

I think he can still remember how to cook rice..

Love,

Kekla

Ps: this reminds me of the time i had to leave Bude in 4th year. Kekla menangis horror gila atas plane. And sepanjang tu ada makcik indon ni dok usya senyum senyum tengok Kekla. Syok pulak tengok orang sedih. Sebok betui. Mentang mentang suami dia ada sebelah.You are fat, old and yugly. hahahaha ( i didnt actually think or her that way..sedih sangat sampai sembunyi muka dalam selimut)

Thursday, 5 February 2009

All is fair?

To the 4 betrayers

How could you stoop so slow? Have you no pride? Do you REALLY think back in March, people voted you because they actually want YOU? Orang vote ikut party la doboh.

To BN,

I wonder what perks you offered this time. If you want to win the people back, do it right. What you resorted to is simply SICK and UNETHICAL

To PR,

I’m surprised you are so mad. You poked them too hard. Federal government entah ke mana, Perak Government entah ke mana. Tu la tak sabar sangat. Now that you’ve tasted your own poison, it ain’t very sweet is it?

People chose fairly in March. If you want to take over anything, wait for the next GE. Same goes for you, Anwar.

But then again,

All’s fair in love and war…and politics

Except di akhirat of course.

Good to know there’s always that one last chance of justice

Wednesday, 4 February 2009

Topik Rojak #2

Serious matter

For all of you out there who cares (ada la dalam 3-4 orang hehe) I’ve been called to pay my service. Meaning, I’ll start working soon.

Induction starts on the 15th of this month in Langkawi, continued with BTN on the 28th, in Yan Kedah

Adoiii ada mobile reception ka at those places? I’m gonna miss my husband! Dah la xleh balik weekend, baru ingat nak cau balik Jitra..

*************************************************************************************
Apple in the eye

Lupa nak habaq, Mama and Abah bought me a microwave oven. Hadiah kawin. Apparently it’s the most expensive in the store. Tu yang tak berenti dok bakaq ikan la, buat lasagna la..next will be baking cakes and muffins.

My point is, did mama buy YOU the most expensive microwave oven? Ha? JEK and NA?

Apparently NOT

Maksudnya Mama lagi sayang Kekla dari Jek and Na hahahahahahahahhhahaha sila jeles.

************************************************************************

Dumped

What is worse than being dumped by a guy?

Before I tell you the aswer, let me tell you a story. TRUE story

There was this boy I met 4 years ago. We first locked eyes in a hospital in Bristol, or rather that was the first time I laid my eyes on him. He just looked straight through me, as if I didn’t exist. But for me, that was better than nothing.

So that started our relationship. We hung out, laughed, ate together. I spent some late nights at his place, just so that I could be woken up the next day by his gentle touch.

I fell for him instantly.

I mean, who wouldn't?

He was the most beautiful thing ever created on earth.

His laugh lifted my spirit, his eyes captured my soul, his kisses were wet and full of passion, and his words…they melted my heart. I waited for him to tell me he loved me, and when he did, it sent me flying straight to seventh heaven.


And then I left for Malaysia.


And he met someone new.


Someone close to me who betrayed me.


She, who could never love him the way I do.


She, whom I consider to be my own sister.


..

..

..

..

..

..

..

He met NA!

Na, I can’t believe you stole Ciman from me!! I found him first!!!

Ciman, how could you've forgotten me???????

Which aunt was there first when you were born?

Which aunt played with you when you were small and others were too scared to hold you?

Which aunt babysitted you a thousand times, cooked for you, took you out on outings, played with you, bathed you, changed your diapers, and WATCHED POWER RANGERS EVERYDAY FROM 7AM to 8PM UNTIL SHE MEMORISED THE THEME SONGS?????????

Aaaaaaaaaa I’m so stressed!

I bet Na tak sayang sangat Ciman tu. Saja nak curi Ciman sebab jeles tak dapat microwave oven paling mahal dalam store.

Your name Ti Na was derived from MY NAME, for goodness sake. I bet that was your plan to confuse him. I can’t believe I trusted you Na and you stole him.

This is a conspiracy!

Kak Myra, cepat pindah balik Malaysia. I can’t wait to win Ciman back, even if it means I have to be his slave! I’ll even offer Faiz@Chot to be your gardener, F.O.C!

To Ciman, i will always love you..forever and ever and ever and forever ever ever forever

Us during the good times

So, What is worse than being dumped by a guy?
Answer: Being dumped by a BOY!

Ps: Na, bukan ada affair ngan Pakcik Zaini ka? Buatpa tukaq, dia lagi sesuai untuk Na…romantic gitu…naik keta meh-ceh-dis lagi..

Monday, 2 February 2009

Mari Makannnn!!

lama betui tak menulis sori yeee banyak sangat cerita sampai jadi takdak cerita

tapi tu semua cerita lain kali

kali ni Kekla nak berkongsi berita gembira

jeng jeng jennnnngggggggggggggg

Kekla...

jeng..

berjaya......

jeng jeng jengggggggggg...


...

..

..

INVENT recipe!!!

so mari kita berkongsi kejayaan Kekla

Nama Masakan: LASAGNE KEKLA
Preparation time: berdasarkan kehandalan tukang masak (i.e Kekla lembab gila)
Serves: 4

peerghhhh nampak sedap gila meleleh leleh ayaq liurku
Red Sauce

Daging or ayam cincang
Broccoli potong kecik kecik
Carrot potong slices then potong 4
Bawang besar 1 or 2 (depending on size)
Bawang putih 3
Halia 1 inch
Cili kering 15
Lada hitam 1 sudu kecil
Tomato puree
Spagetti sauce dalam tin (optional)
Mixed italian herbs 1/2 sudu kecil (optional)

1.Rebus carrot and broccoli saaaat ja, dalam 2-3 minit, drain and put aside
2.Mesin bawang besar, garlic, halia, cili kering, lada hitam.
3. Panas minyak and tumis bahan mesin for about 15-20 minutes, tambah air kalau kering sangat.
4.Masukkan daging or ayam cincang
5. Bila daging almost masak, masuk carrot and broccoli
6. Masuk tomato puree and spagetti sauce, about 3-4 spoons each
7. Tambah garam, gula, mixed herbs and chicken stock, adjust bagi rasa pedas and masam masam

White sauce

Butter 2 sudu besar
Plain flour 2 sudu besar
Susu 3 cawan
Grated Mozzarella or cheddar cheese segenggam
Black pepper

1. Panaskan butter
2.Bila butter cayaq, masuk tepung gaul sampai rata
3. SLow down the heat, add in the milk, kacau sampai pekat. Adjust bagi white sauce sama banyak ngan red sauce, kalau tak cukup simply add milk
4.Bila cukup pekat, tambah cheese and kacau sampai semua cheese tak beketul. Add salt, black pepper.

The Baking
1. Preheat oven to 180'. Line the baking tray with aluminium foil
2.Sapu 1 layer of red sauce on the tray. Then white sauce, then arrange the lasagne sheets.
3. Continue arranging red sauce-white sauce-lasagne sheets . Make sure the lasagne sheets are covered well with the red sauce 0n top.
4. Finish with the white sauce on top. Sprinkle some parmesan cheese and italian herbs kalau ada.
5. Bake for 30-40 minutes

Haf fun trying! It sounds quite hard, but it actually is simple and yummy!

Love,
Kekla

Ps: maybe lepas ni kalau tak larat nak jadi dokter boley la bukak restaurant hehehehe
Pss: lasagne sheets tu masak ikut arahan belakang kotak okeh? i suggest u buy jenis yang takyah rebus, terus masuk oven



Thursday, 22 January 2009

Beletiaq sat neh...

Since Kekla and Bude kawin, there are 2 questions that we get asked almost everyday.

The first one is, “when are you planning to start work?”

Aiyoo people, I’ll be working for the next 40 years of my life insyaAllah..so what’s the rush? Let me live my life the way I like it.

And that question is usually followed by, “tak mengandung lagi ke?”

Kekla tak kesah pun sebenaqnya orang tanya benda benda ni. Tau, depa saja nak buat conversation, tak pun saja sebok, eh I mean, saja ambik berat hehe

Tapi yang Kekla paling tak tahan bila setengah orang tu try nak impose their beliefs on me.

Orang kata kalau before first pregnancy dah pakai family planning nanti susah dapat anak. Kalau lepas anak first xpa

I wonder who this orang is. So Kekla akan Tanya balik “iya? Orang mana kata camtu?

And depa jawap balik “orang laaaaa…orang

Hmmm....

or worse, they react macam ni

Ish, tak elooookkk ambik pill ni. Macam tolak rezeki. Nanti nak mengandung Tuhan tak bagi dah, kena balasan.”

And Kekla akan jawap “iya? Sapa kata camtu?

And depa jawap “alaa orang laaa kata… orang

Aiyooo, can somebody please tell me who this encik Orang ni. Pandai sungguh dia berkata kata, satu Malaysia ikut cakap dia.

Kepada Encik Orang, Tuhan tu Maha Pemurah dan Pemberi Rahmat. Tuhan juga sangat memahami. Tuhan tak zalim, tak punish his servants tak pasai pasai.

Secondly, pakai family planning bukan ertinya tolak rezeki…ertinya orang tu praktikal.

Cuba bayangkan, if a mother is on call 3 kali times a week, that leaves her 4 nights to catch up with her sleep.

Kalau anak tengah menangis malam malam, do u think she would have the heart to ask her husband get up? She wants to be with her child, but she’s tired. Is that fair to her, her husband, or her child?

Abes tu kalau dia tak adil kat anak or suami dia cemana? Kena punish lagi?

Orang lain boleh, awat kita tak boleh? Hmm..tak betul ni..nanti kena punish

Adoi mak...Penat sungguh jadi isteri and emak camni..

Thirdly, kalau a couple tu cuba mengandung tapi x dapat..for all you know maybe dia ada penyakit ka..or just takdak rezeki. Buat pa nak pi pandai2 cakap tu la tolak rezeki. Saja nak bagi couple tu rasa guilty and blame themselves?

We shouldn’t live in this world thinking that buat ni dosa, kena hukum ni, buat tu dosa kena hukum tu.

Contraceptives ni ada cara yang halal, ada cara yang haram.Macam other things in life. Jadi kalau alim ulama dah cakap sesuatu cara tu halal, kenapa nak impose threat and insecurity kat orang lain?

Islam is beautiful, but (Malay?) people tend to stress on what we CAN’T do. Why don’t we enjoy the things that we CAN do instead.

It’ll make world a much better place, trust me.

Kekla



Sunday, 18 January 2009

Outing bersama suami

IP MAN

Last weekend, Kekla and Bude keluaq tengok wayang. We watched Ip Man atas recommendation Duggie. Cita betui, pasai kungfu master yang femes. BEST GILA! Highly recommended, especially untuk Jek. Dijamin Jek akan layan cita ni dengan bestnya sekali. Mungkin bakal menitiskan air mata jantan.

My new crush yang sangat cute and macho

****************************************************************************************
ANNOYING NEIGHBOUR


Kekla and Bude duduk kat couple's seat. First time in our history as a couple.Best la boleh peluk peluk (read : Kekla peluk tangan Bude, dia busy pegang ayaq sebelah tangan, pegang popcorn sebelah lagi)

Sebelah Kekla ada 1 couple melayu. Student lagi kot. Time iklan dok potpetpotpet 2 orang tu, dalam hati Kekla, takpa takpa satgi cita start depa stop la tu.

Tapi bila cita stat dok potpetpotpet lagi. Dalam hati Kekla lagi, takpa takpa satgi 5 minit dia stop la tu.

Sampai separuh movie pun dok potpetpotpet lagi

Contoh conversation depa

Skrin: Seorang lelaki cina jumpa balik layang layang lama dia

Awek : Eh tu laki tu. laki cina tu
Balak : Tu la yang abang dia cina tu
Awek : Dia dapat layang layang
Balak : Layang layang yang dia main tadi tu
Awek : Dapat balik layang layang tu
Balak : Abang dia simpan
Awek : Abang dia bagi balik
Balak :Dia dapat balik layang layang
Kekla : ...................
Bude : crunch crunch crunch slurrrrrp burppppp

or

Skrin : Anak hero main beskal 3 roda

Balak: Eh anak dia keluaq
Awek : Awww kiutnya...
Balak: Comelnya naik basikal
Awek : Alalalalaaa comeeeeeeeeeel
Balak: Basikal 3 roda
Awek : geramnyeeeeeee iiii
Balak: Anak dia naik basikal ada 3 roda
Awek: awww aww awww comeeeeel
Kekla: ...........................
Bude : crunch crunch crunch slurrrrrp burppppp

Halfway through the movie, they were still talking. So Kekla teguq suruh diam. Diam la sat, dalam 10 minit pastu stat cakap balik.

I wasn’t gonna let these 2 hopeless people ruin such a great movie..so Kekla pun stat kunyah popcorn and minum and burp kuat kuat. Janji boleh layan cita baekkkk punya, kan?

*****************************************************************************

NEW COUPLE

I have a feeling that awek and balak yang suka bercakap tu, masih baru berpacaran. Takpun dalam proses ngorat lagi. Yang pasti definitely tak kawin lagi la. The reasons I said so are as below:

1. Depa tak share ayaq.

2.Walaupun minum ayaq gas banyak gila, sepanjang muvie tu sekali pun awek tu tak burped kuat kuat. tak ka ajaib tahap kekontrolan itu?

3. Awek dia gelak tutup mulut.

4. Everytime ada babak comel, si Awek akan berkata dengan nama lemah lembut
Awww…’’ “kiutnyeeeeerrrr’’ or “alalalaaaa’’.
Tujuan kata kata itu adalah untuk menunjukkan si Awek adalah comel, manja dan in touch dengan sifat kewanitaan.

5. Everytime ada babak gaduh si Awek akan berkata “aduhhh’’, “awww” or “uuuu sakitnyeee’’.
Tujuan kata kata ini adalah untuk menunjukkan si Awek tu
lemah, tidak suka keganasan, dan perlu lelaki (si Balak) untuk memprotect dia

6.Everytime ada babak ganas, si Balak akan kata “cayalah’’ “ambik kauuu’’ or “fuiyoooooo’’. Tujuan kata kata ni adalah untuk menunjukkan si Balak ni macho dan kuat la konon

6.They seat at a couple’s seat, but were MILES apart. Kat tengah tengah tu boleh letak setan orang ketiga

Orang kata, bila 2 lelaki dan wanita tidak muhrim keluaq bersama, orang ketiga adalah syaiitoooooonnnnnnnnn

Hahaha syok betui kutuk orang tak kawin lagi ni

Tak gitu, Kid? :P

Kesimpulannya cepat cepatla kawin, boleh peluk sambil tengok movie, boleh kutuk orang lain, and boleh burp kuat kuat lepas minum ayaq gas.

Love,
Kekla