Thursday, 22 January 2009

Beletiaq sat neh...

Since Kekla and Bude kawin, there are 2 questions that we get asked almost everyday.

The first one is, “when are you planning to start work?”

Aiyoo people, I’ll be working for the next 40 years of my life insyaAllah..so what’s the rush? Let me live my life the way I like it.

And that question is usually followed by, “tak mengandung lagi ke?”

Kekla tak kesah pun sebenaqnya orang tanya benda benda ni. Tau, depa saja nak buat conversation, tak pun saja sebok, eh I mean, saja ambik berat hehe

Tapi yang Kekla paling tak tahan bila setengah orang tu try nak impose their beliefs on me.

Orang kata kalau before first pregnancy dah pakai family planning nanti susah dapat anak. Kalau lepas anak first xpa

I wonder who this orang is. So Kekla akan Tanya balik “iya? Orang mana kata camtu?

And depa jawap balik “orang laaaaa…orang

Hmmm....

or worse, they react macam ni

Ish, tak elooookkk ambik pill ni. Macam tolak rezeki. Nanti nak mengandung Tuhan tak bagi dah, kena balasan.”

And Kekla akan jawap “iya? Sapa kata camtu?

And depa jawap “alaa orang laaa kata… orang

Aiyooo, can somebody please tell me who this encik Orang ni. Pandai sungguh dia berkata kata, satu Malaysia ikut cakap dia.

Kepada Encik Orang, Tuhan tu Maha Pemurah dan Pemberi Rahmat. Tuhan juga sangat memahami. Tuhan tak zalim, tak punish his servants tak pasai pasai.

Secondly, pakai family planning bukan ertinya tolak rezeki…ertinya orang tu praktikal.

Cuba bayangkan, if a mother is on call 3 kali times a week, that leaves her 4 nights to catch up with her sleep.

Kalau anak tengah menangis malam malam, do u think she would have the heart to ask her husband get up? She wants to be with her child, but she’s tired. Is that fair to her, her husband, or her child?

Abes tu kalau dia tak adil kat anak or suami dia cemana? Kena punish lagi?

Orang lain boleh, awat kita tak boleh? Hmm..tak betul ni..nanti kena punish

Adoi mak...Penat sungguh jadi isteri and emak camni..

Thirdly, kalau a couple tu cuba mengandung tapi x dapat..for all you know maybe dia ada penyakit ka..or just takdak rezeki. Buat pa nak pi pandai2 cakap tu la tolak rezeki. Saja nak bagi couple tu rasa guilty and blame themselves?

We shouldn’t live in this world thinking that buat ni dosa, kena hukum ni, buat tu dosa kena hukum tu.

Contraceptives ni ada cara yang halal, ada cara yang haram.Macam other things in life. Jadi kalau alim ulama dah cakap sesuatu cara tu halal, kenapa nak impose threat and insecurity kat orang lain?

Islam is beautiful, but (Malay?) people tend to stress on what we CAN’T do. Why don’t we enjoy the things that we CAN do instead.

It’ll make world a much better place, trust me.

Kekla



Sunday, 18 January 2009

Outing bersama suami

IP MAN

Last weekend, Kekla and Bude keluaq tengok wayang. We watched Ip Man atas recommendation Duggie. Cita betui, pasai kungfu master yang femes. BEST GILA! Highly recommended, especially untuk Jek. Dijamin Jek akan layan cita ni dengan bestnya sekali. Mungkin bakal menitiskan air mata jantan.

My new crush yang sangat cute and macho

****************************************************************************************
ANNOYING NEIGHBOUR


Kekla and Bude duduk kat couple's seat. First time in our history as a couple.Best la boleh peluk peluk (read : Kekla peluk tangan Bude, dia busy pegang ayaq sebelah tangan, pegang popcorn sebelah lagi)

Sebelah Kekla ada 1 couple melayu. Student lagi kot. Time iklan dok potpetpotpet 2 orang tu, dalam hati Kekla, takpa takpa satgi cita start depa stop la tu.

Tapi bila cita stat dok potpetpotpet lagi. Dalam hati Kekla lagi, takpa takpa satgi 5 minit dia stop la tu.

Sampai separuh movie pun dok potpetpotpet lagi

Contoh conversation depa

Skrin: Seorang lelaki cina jumpa balik layang layang lama dia

Awek : Eh tu laki tu. laki cina tu
Balak : Tu la yang abang dia cina tu
Awek : Dia dapat layang layang
Balak : Layang layang yang dia main tadi tu
Awek : Dapat balik layang layang tu
Balak : Abang dia simpan
Awek : Abang dia bagi balik
Balak :Dia dapat balik layang layang
Kekla : ...................
Bude : crunch crunch crunch slurrrrrp burppppp

or

Skrin : Anak hero main beskal 3 roda

Balak: Eh anak dia keluaq
Awek : Awww kiutnya...
Balak: Comelnya naik basikal
Awek : Alalalalaaa comeeeeeeeeeel
Balak: Basikal 3 roda
Awek : geramnyeeeeeee iiii
Balak: Anak dia naik basikal ada 3 roda
Awek: awww aww awww comeeeeel
Kekla: ...........................
Bude : crunch crunch crunch slurrrrrp burppppp

Halfway through the movie, they were still talking. So Kekla teguq suruh diam. Diam la sat, dalam 10 minit pastu stat cakap balik.

I wasn’t gonna let these 2 hopeless people ruin such a great movie..so Kekla pun stat kunyah popcorn and minum and burp kuat kuat. Janji boleh layan cita baekkkk punya, kan?

*****************************************************************************

NEW COUPLE

I have a feeling that awek and balak yang suka bercakap tu, masih baru berpacaran. Takpun dalam proses ngorat lagi. Yang pasti definitely tak kawin lagi la. The reasons I said so are as below:

1. Depa tak share ayaq.

2.Walaupun minum ayaq gas banyak gila, sepanjang muvie tu sekali pun awek tu tak burped kuat kuat. tak ka ajaib tahap kekontrolan itu?

3. Awek dia gelak tutup mulut.

4. Everytime ada babak comel, si Awek akan berkata dengan nama lemah lembut
Awww…’’ “kiutnyeeeeerrrr’’ or “alalalaaaa’’.
Tujuan kata kata itu adalah untuk menunjukkan si Awek adalah comel, manja dan in touch dengan sifat kewanitaan.

5. Everytime ada babak gaduh si Awek akan berkata “aduhhh’’, “awww” or “uuuu sakitnyeee’’.
Tujuan kata kata ini adalah untuk menunjukkan si Awek tu
lemah, tidak suka keganasan, dan perlu lelaki (si Balak) untuk memprotect dia

6.Everytime ada babak ganas, si Balak akan kata “cayalah’’ “ambik kauuu’’ or “fuiyoooooo’’. Tujuan kata kata ni adalah untuk menunjukkan si Balak ni macho dan kuat la konon

6.They seat at a couple’s seat, but were MILES apart. Kat tengah tengah tu boleh letak setan orang ketiga

Orang kata, bila 2 lelaki dan wanita tidak muhrim keluaq bersama, orang ketiga adalah syaiitoooooonnnnnnnnn

Hahaha syok betui kutuk orang tak kawin lagi ni

Tak gitu, Kid? :P

Kesimpulannya cepat cepatla kawin, boleh peluk sambil tengok movie, boleh kutuk orang lain, and boleh burp kuat kuat lepas minum ayaq gas.

Love,
Kekla

Tuesday, 13 January 2009

Another step taken

The Night Before

Pagi tadi intebiu ngan SPA. Malam tu memang super nervous la Kekla, sebab kalau dia tanya pasai medic memang satu hapa pun x ingat. What,the heart is on the left side? reallly??

So tidoq pun asyik terjaga jaga sebab takut oversleep.

Tiba tiba di hening subuh Bude kata 'Alamak!!' dengan nada tekejut.

Kekla pun melompat dari tilam cari jam. Did i oversleep? shoot shoot mampus.Belardi hell. Dalam proses cari jam tu ada la terpijak and tersiku Bude sekali sampai dia pun terjaga 'Eh u ni asal ni???'

Ghupa ghupanya baru pukui 4.30 am and Bude sleep talked! False alarm. ceit. padan muka Bude kena siku.

***************************************************************************************************************************************
The registration (disaster)

And so drive la seorang diri ke Putr*jay*. Alhamdulillah tak sesat mana mana. Tapi jam punya horror gila trefic lite ijau pun keta xleh gerak.

Kekla pakai baju kurung feveret Kekla, Kaler purple-pink, rasa cun aa siap mekap2.Breakfast makan roti kosong sambil drive.

Sampai sampai i was first interviewee to arrive. YESS!!

Pi la register, and guess what, nama Kekla takdak dalam list!! Rasa macam nak nangis. Depa kata silap tarikh, nama Kekla listed untuk esok, 14 January. And depa suruh mai balik esok. Shoooootttt...

Kekla pun buat muka tak puas hati. 'Kak tolong la squeeza nama saya masuk'. 'Betuiiii orang tu call cakap hari Selasa'. 'Jauh saya mai ni dari Kepong pukui 6.30 lagi dah gerak' and etc etc tapi nampak gaya xdak effect. Hmmmm

'Kak, Tan Sri *toot toot* tu kawan bapak saya dia yang arrange untuk hari ni'

Hehehehe terus dapat intebiu, siap jadi first in line!

***********************************************************************************************************************************

The evening

So bila sampai ja rumah lepas intebiu Kekla terus cari kertas yang tulis detail interview. Tak puaih ati aa orang kata Kekla salah

Time: 8am .....betui
Bawak: IC,Surat beranak, Sijil,Result......betui
Pakaian: Baju kurung....betui
Place: Tingkat 6 Kompleks C....betui
Tarikh: 14 January 2009...be...what????

Memang salah Kekla rupanya kehekehekeh i hope they will never find out :S

Sori Tan Sri tersalah pakai nama Tan Sri huhuhu

Love,
Kekla

Ps: The interview went well. Seminggu dua lagi depa akan call untuk induction, and then i'm off working as a doctor!

Friday, 9 January 2009

Cinta tapi benci

I was looking at some of my friends’ pictures on fb. Budak budak UK. Teringat pulak zaman dulu. I wonder what life would be had I stayed and worked overthere.

The first year kat UK, I still felt like an outsider. Lagi lagi kota Bristol yang penuh ngan mat salleh, duduk kat kawasan mat salleh, surrounded by mat salleh friends, I was the only one yang bertudung dalam the whole batch. Rasa janggal, tak reti nak bukak topic bersembang. Dalam kelas, I struggled to understand their jokes and they struggled to understand my accent. I turned down invitations to go out with them, nanti awkward so might as well just save the trouble.

Mat Salleh ni bukan senang nak berkawan. They won’t make the first move. We have to make all the efforts. Kalau tak, they just shut you out. If you are they only coloured girl in a group of 30 mat sallehs, you don’t really have a choice.

Tapi after a few years, I was a stranger no more, Bristol WAS my home. I felt belonged. Dah banyak kawan, slang pun dah berubah. I went out with them at nights, but leave before they get drunk. I got along well with doctors and patients (siap kena ngorat dengan specialist!), received wedding invitations, got invited to parties…I was finally having fun fitting in.

But back then, I missed home all the time. And for that I struggled. I missed my parents, my siblings, my boyfriend, my friends.

I missed Malaysia so much that I hated Bristol.

Now that I’m in Malaysia, I’m missing Bristol.

I miss the rain. I miss my winter clothes. I miss the train. I miss the food. I miss cheese. I miss Kak Myra. I miss Ciman. I miss Jonet and Shu.I miss my warm boots. I even miss the freakin' S*insbury's!

Bristol to me is like a love-hate relationship. Can’t live with it, can’t live without it.

I love my husband and I love my family. I love every minute I’m spending in Malaysia. No regrets there. Yet I can’t help myself from wondering, did I leave too soon?


Terserius pulak entry kali ni. Padahal baru lepas tengok Raja Lawak

I miss you Jek and Na

Love,
Kekla

pss: rasa rindu kat UK ni datang sekali sekala ja. Usually bila tengok gambar gambar UK. Tapi bila Bude balik semua feeling ni akan pergi. He makes the scale tips heavily towards loving Malaysia :)

Tuesday, 6 January 2009

I'm gonna be an aunt?

I had the most funny/ strange/ shocking/ disturbing DREAM last night.

SUZIE MENGANDUNG ANAK KEMBAR AT THE AGE OF 16!!

Suzie sekarang bekerja di klinik Abah sepenuh masa. Tengah sarat mengandung, Suzie panjat tangga untuk ambik ubat kat belah atas. Tiba tiba Suzie jatuh tangga.

Dapat gegaran kat otak pastu Suzie mula fitting. Kekla sebagai hero mimpi pun cepat cepat bagi CPR dan Suzie kembali normal.

Tiba tiba Suzie beranak kat klinik gak. (i.e. tiba tiba 2 baby muncul tepi Kekla). Baby first diberi nama Wan Suzanna Marni. Marni tak bernafas, Kekla cek dalam mulut rupanya ada serpihan biskut marie terlekat kat tekak (?). Kekla pun suck out biskut dan baby Marni bernafas macam biasa. Hero saved the day again.

Dalam busy busy menyelamatkan Marni, semua orang lupa kat baby kedua, Wan Julie Maria (Kekla bagi nama). Maria dah biru muka. Semua panik! Kekla cek cek rupanya ada duit 2 kupang ngan 5 kupang terlekat kat tekak (?? Suzie ni makan apa time mengandung?) Kekla suck out duit duit Maria pun bernapas balik..tapi baby Maria still nampak keletihan.

Finally ambulance sampai, dalam bentuk kereta Wira. Driver seorang pakcik Cina. Tengah dok drive nak pi hospital, pakcik refused untuk bukak siren so asyik stuck kat traffic light. Kekla marah pakcik tu, jadi pakcik pun bukak siren. Lagu jingle bells.

Pakcik driver sesat taktau jalan nak pi hospital, dia turun tanya orang kat Perumahan Awam Mergong. Kekla pun dengan heronya (Kekla dok belakang, Suzie dok depan) drive keta tu dari belakang guna kaki.

Finally sampai Hospital Sultan*h B*hiyah dan semua selamat. Once again, the day was saved by the powerpuff girls Kekla!

Tapi masih banyak misteri yang belum terjawap.

1. Macam mana Suzie boleh mengandung pada umur 16 tahun?
2.Siapakah ayah kepada anak anak Suzie?
3.Adakah ayah kepada anak anak Suzie telah berkahwin atau akan berkahwin dengan Suzie?
4. Mengapa Suzie berkerja sepenuh masa di klinik Abah?
5.Macam mana Kekla memandu kereta menggunakan kaki dari belakang? Siapa yang tekan minyak dan tukar gear?
6. Adakah ini suatu 'sign' untuk kita memantau kehidupan sosial Suzie? Semalam Suzie prektis merentas desa anjuran sekolah, mungkinkan Suzie ada hubungan sulit dengan pakcik pesawah?
7.Tapi anak anaknya comel dan putih, mungkinkan pesawah itu orang putih?

Jek dan Na, and most importantly Suzie, tolong beri jawapan kepada misteri misteri ini.

Love,
Kekla

Monday, 5 January 2009

Sultanah Asma Rocks!

Kekla memang niat nak ajak member mai makan makan kat ghumah. But I didn’t know if I have the energy (and expertise) to cook for 10 girls (yang super pandai memasak). Pressure woo. Satgi pakat dok cirit birit keracunan makanan kena poisoned by dokter pulak susah tu kan.

So Iena The Great mencadangkan buat potluck and it turned out to be such an amaaaaaaaaaayyyyyyyyyzing idea!

Chef Iena bersama spaghetti hebatnya. Kesian Bude, Kekla lupa nak simpan spaghetti sikit for him…kebuluran nak makan spaghetti. So Iena kenala masak sekali lagi spesel utk Chot ok?

So ikut plan semua orang kena sampai ghumah Kekla by 11am. Sebagai gadis gadis ayu yang mulia, lemah lembut dan berbangga dengan adat resam orang melayu, semua sampai after 12noon!

First to arrive was Nida My Super Cool Cousin ngan geng apartment mewah – Mimie and Suzie. Nida bawak macam macam gila I think the award for orang paling rajin jatuh ke tangan Nida. Ada ayam golek gaya Tok Mak, biskut konflek super sedap (weh I was the host I should get more than the rest dammit!) and buat ayaq cocktail yang sedap.

She still has that sweet smile that lights up the whole room!

Pastu sampai2 Mimie n Suzie menayangkan GULAI KETAM hebat. Perghhhh gulai ketam beb bukan senang. Tak sia sia ketam tu mati. Jangan depa masak ni depan Mak Bude dah, nanti sayang depa dari Kekla mana boleh




Pastu kelam kabut menggoreng ayam masak madu. dengan
minyak yang diimport dari aparment mewah depa tu (sure minyak
jenama mahai omega 3 ka apa kan kata apartment mewah) Itam legam kuali Kekla.Kena rendam 44 hari 44 malam baru keluaq ni itam itam ni. (tipu ja....keluaq malam tu gak)



Pastu tiba tiba Kid called, she was with Iena. Cemana tatau bleh terlepas sampai roundabout kat Batu Caves. Ngat sambutan Deepavali ka apa pi sana. Kid sampai sampai terus ajaq Kekla cemana nak siang sotong. Dia buat senang betui Kekla buat abeh keluaq ink itam, itam legam sink tu (seems like everything in my kitchen jadi itam legam!).

Sotong sedap Kid. Sotong ni pun x menyesal dikorbankan, dah la sedap nanti pas masuk perut boleh kawan ngan ketam. (x sure makanan laut kawan tak ngan ayam Mimie, tapi Kekla rasa depa kawan ngan sayuran dalca Kekla. Maybe spagetti Iena tak kawan kot sebab dia kan westerner, jatuh aa kelas)

Makan makan sampai perut kembung then Nasrah pun sampai dalam baju kurung super sweet kaler oren, just in time untuk kisah membuka mata dan minda from Iena and Kid, followed by dance mat competition.

Bunyi gung gang gung gang sure orang bawah ingat bawak anak gajah masuk rumah. At least member2 Kekla setuju nak sponser duit semen kalau lantai belubang hehe :P Pastu pakat gelak mengilai ngilai, hantu pun tercabaq. In the end semua dah terrer. (aku silap weh, satu dance mat tu gherga rm35 ja…bukan 70. Pi beli kaih nanti bleh celen aku cewahh)

F yang comel momel bawak buah buahan segar sebagai pelawas memudahkan pencernaan makanan

Pastu main Nintendo wii plak.. Orang main 100m lari pakai tangan tapi Mimie and Suzie siap lari ngan kaki. Again orang bawah terpaksa tahan dengan bunyi gungganggunggang. Kid pulak main sampai xmau makan nasik (tapi makan donut yang Dr Juen bawak, banyak gila cover balik semua calories yang dah burnt!)

Kekla happy gila semalam, I hope you guys enjoyed it too. I’m so glad lepaih kawin I can still hang out with my super great pals macam zaman dolu dolu. Tenkiu guys for coming, I lap you guys so much!!

But more importantly suamiku Bude yang sanggup berkorban main game dalam bilik sepanjang kawan kawan Kekla ada. That is from12noon until 11pm, I wonder if dah naik kematu kat bontot dia.. You see how geeky my husband is?!! Hehe Takpa la, dia geek yang sweet (Although I suspect that he actually enjoyed playing pc games without me disturbing him every 15minutes) Thank you sayang!

I had a super great time

Super great food, super great company, couldn’t have been better!

Love,

Kekla

*************************************************************************************

Ps: Untuk member member yang xleh mai (termasuk yang duduk nun jauh di Perlis, or lagi jauh di Australia) maybe next time kita buat gathering yang lagi besaq ok?

Pss: Saturday 11 January ni Nida plan nak piknik kat Ulu Langat. Don’t know if I can make it, but I’ll try. Bawak suami suruh jaga beg boleh tak?

Psss: Next big gathering, maybe umah Nasrah time Chinese New Year. (Kekla pandai pandai suggest tu) Kena bawak Chinese food ka? Pastu lawan makan chopstick kan. And semua pakai baju kaler merah, bestnya!

Sunday, 4 January 2009

Me Vs The Washing Machine

Orang kata keta kenari tu macam washing machine (jatuh pangkat sebab hampeh). If that is the level, then washing machine Kekla ni tahap toilet seat kot!

Dah la memang tak cun, 4 segi macam kotak nak letak tv. Pastu dia xdak instruction untuk letak softener. Kesimpulannya Kekla main letak ja tapi bila habeh basuh baju langsung xdak bau.Bau softener xdak, bau washing liquid jauuuhhh sekali.Peghabeh duit ja..

Pastu, dia punya la kuat spin, habeh semua baju jadi keromok keromok. Sampai t-shirt ngan seluaq dalam pun habeh jadi bekedut. Seluaq dalam kedut..!! Takkan nak iron seluaq dalam kot? gila apa, baik main dance mat.

Paling tension bila nak gosok baju keja Bude. Semalam, the same baju Kekla gosok EMPAT kali, Diulangi EMPAT kali. Isteri mithali pun x gosok baju EMPAT kali tau? Siap letak febreeze, ayaq, and anti wrinking punya spray...dok kronyok lagu tu gak. Sampai Kekla tension dok maki maki washing machine. Pastu siap tangan melecuq kena iron. Cewah dramatik sikit, macam Cinderella (pronounced as Chin-de-re-le-la, ok?)

Satu lagi, dia punya la kuat spin, sampai time Kekla nak basuh curtain (cewah rajin isteri mithali la kan) tengok tengok curtain to koyak rabakkkkkkkkkk!! Terpaksa la Kekla tidoq di bawah cahaya matahari selama 1 minggu. Ultimate penyiksaan.

Kekla komplen kat Mama, mama suruh pakai washing machine punya safety net ni, so that baju baju delicate tak koyak. Guess what...dengan net net tu sekali koyak!!

Masa Kekwa dok sini, i dont remember her complaining pasai washing machine ni. Either dia tak basuh baju (Hmmm...) or washing machine ni saja cari pasai ngan Kekla.

Haritu Kekla sepak tepi washing machine ni. Tapi kaki Kekla yang sakit huhuhu

Adoi...sapa nak bagi hadiah washing machine baru kat Kekla? In return dia dapat kasih sayang dah doa dari kakak mithali.

Anyone????

Love,
Kekla