Thursday, 22 January 2009

Beletiaq sat neh...

Since Kekla and Bude kawin, there are 2 questions that we get asked almost everyday.

The first one is, “when are you planning to start work?”

Aiyoo people, I’ll be working for the next 40 years of my life insyaAllah..so what’s the rush? Let me live my life the way I like it.

And that question is usually followed by, “tak mengandung lagi ke?”

Kekla tak kesah pun sebenaqnya orang tanya benda benda ni. Tau, depa saja nak buat conversation, tak pun saja sebok, eh I mean, saja ambik berat hehe

Tapi yang Kekla paling tak tahan bila setengah orang tu try nak impose their beliefs on me.

Orang kata kalau before first pregnancy dah pakai family planning nanti susah dapat anak. Kalau lepas anak first xpa

I wonder who this orang is. So Kekla akan Tanya balik “iya? Orang mana kata camtu?

And depa jawap balik “orang laaaaa…orang

Hmmm....

or worse, they react macam ni

Ish, tak elooookkk ambik pill ni. Macam tolak rezeki. Nanti nak mengandung Tuhan tak bagi dah, kena balasan.”

And Kekla akan jawap “iya? Sapa kata camtu?

And depa jawap “alaa orang laaa kata… orang

Aiyooo, can somebody please tell me who this encik Orang ni. Pandai sungguh dia berkata kata, satu Malaysia ikut cakap dia.

Kepada Encik Orang, Tuhan tu Maha Pemurah dan Pemberi Rahmat. Tuhan juga sangat memahami. Tuhan tak zalim, tak punish his servants tak pasai pasai.

Secondly, pakai family planning bukan ertinya tolak rezeki…ertinya orang tu praktikal.

Cuba bayangkan, if a mother is on call 3 kali times a week, that leaves her 4 nights to catch up with her sleep.

Kalau anak tengah menangis malam malam, do u think she would have the heart to ask her husband get up? She wants to be with her child, but she’s tired. Is that fair to her, her husband, or her child?

Abes tu kalau dia tak adil kat anak or suami dia cemana? Kena punish lagi?

Orang lain boleh, awat kita tak boleh? Hmm..tak betul ni..nanti kena punish

Adoi mak...Penat sungguh jadi isteri and emak camni..

Thirdly, kalau a couple tu cuba mengandung tapi x dapat..for all you know maybe dia ada penyakit ka..or just takdak rezeki. Buat pa nak pi pandai2 cakap tu la tolak rezeki. Saja nak bagi couple tu rasa guilty and blame themselves?

We shouldn’t live in this world thinking that buat ni dosa, kena hukum ni, buat tu dosa kena hukum tu.

Contraceptives ni ada cara yang halal, ada cara yang haram.Macam other things in life. Jadi kalau alim ulama dah cakap sesuatu cara tu halal, kenapa nak impose threat and insecurity kat orang lain?

Islam is beautiful, but (Malay?) people tend to stress on what we CAN’T do. Why don’t we enjoy the things that we CAN do instead.

It’ll make world a much better place, trust me.

Kekla



8 comments:

~nasrah~ said...

hehe.. i knew it. sooner or later u gonna talk about this.
malay beb. we always do 'care' psl org lain. hg mungkin mls nk layan. why not, u juz tell them nicely. kalo tak 1000 org understand pon, at least sorg dh phm.
tp kan..kalo aku ada niat lain nk amik pill. huahuahua..

Qis said...

HANG NAK AMBIK PIL APA NASRAH????

well, syigha, just take pride in what u do. people will just point to the things that they WANT TO SEE. dan balik2, kuman di seberang laut la jugak yg kena...

aku pon heran, Encik Orang ni bkn saja suka menekankan all the CANNOTs instead of all the CANs. Tp dia jugak lebih suka menekankan GOD's punishments instead of HIS blessings.

Kan lebih bagoss kalo kita menunaikan kewajipan kita sbb kita malu/terharu dgn nikmatNYA instead of just simply takut dgn hukumanNYA? Encik Orang x nampak gajah ni...

wan syamir said...
This comment has been removed by the author.
wan syamir said...

setengah org memang banyak soklan...bila kita buat benda A dia tanya awat x buat B...bila buat B, dua tanya pasal C plak...sampai bila x abeh...buat sakit ati ja

depa mungkin nak buat conversation, tp kalau depa diam terus kan lagi senang...


ada encik org ni tanya jek suruh tanya kekla...hmmm....tp skarang x jadi ah nak tanya kekla...

Jeg said...

are the pills proven healthy? what are the side effects? since what year the pills are being produced. do we have census data required to see if the pills are alright?

as long as the pills are alright then you should not worry especially what these people think.

Anonymous said...

hmm.. shu pun masa mula2 kawin pun kena camtu gak.. esp when i told certain people that i'm using pill that time..

diaorg ingat nak beranak ni senang ker? kita kena lah plan, kalau bila hidup berdua pun tak tentu hala lagi, ni kan nak bertiga.. mmglah akan ada rezeki anak tapi tak naklah anak kita hidup tunggang langgang. for sure we want the best for our kids.

then, beranak or tak, Allah yang bg rezeki, bukan kita boleh pilih2. ada org tak nak anak pun mengandung gak. as long as niat guna contraception untuk sementara, InsyaAllah, tak de masalah nya. Allah tau niat kita. takes all ur time nak bermanja2 ngan chot dulu.. hehehe

syigha said...

kid,
nasrah nak ambik pil kuda nyiahaha

jeks,
tanya saja boleylaaa..asalkan tak ceramah panjang panjang
btw jawapannya, belum lagi ada rezeki :P

jegs,
ofcos,ada big studies pasai pills ni tapi insyaAllah the benefit weights more than the harm (depending on individuals)

shu,
betoi betoi saya setuju. so shu dah puas bermanja manja ngan jonet la ek hehe

nyz said...

Ala syigha.. bile dah ada sorang anak org akan tanye bila nak 2nd one? bila dah 2nd one org akan tanye the 3rd one.The questions will never stop. Semua ni tool untuk make conversation. unless ader ler beberape yg betul2 menyibuk nak kasi opinion dier...

btw... meh ler beranak. join geng aku.kikikikiki... (ini bukan soklan tetapi jemputan untuk menambahkan geng anak aku..hahahah)