Saturday, 14 March 2009

The Whys and Hows

A a person should become a doctor IN MALAYSIA if he/she wants to achieve these things

1.LOSE WEIGHT

Haritu for the whole day Kekla cuma minum segelas susu dari pukui 6 am sampai 10pm. Busy sangat sampai terlupa nak makan or minum…horror tak!!!

Kawan kekla jatuh berat badan from 45 kg to 38.kg..tak payah susah susah nak melompat atas dance mat…ye tak Kid? hehe

2 FORCE YOUR HUSBAND TO DO HOUSEHOLD CHORES

Kesian Bude dia pulak jadi surirumah separuh masa…siap tolong basuh baju, kemas rumah, cuci toilet…and he actually knows how to use the washing machine! (Desperate times call for desperate measures hehe) AND he offered to fry pisang goreng for me (offer saja la.. tak buat pun..)

3. LEARN SWEAR WORDS

If an M.O makes a mistake, they laugh it off. If a houseman makes the same mistake, he is B****H, B******G, B**I, B****P and semua yang berkaitan (Thank God Kekla belum kena lagi)

Basically, keja ni sesuai untuk orang yang suka merendah diri sebab HOUSEMAN = KULI.

Nyiahahahaa

It’s not that bad la actually. Most of the m.os and nurses are nice. Tapi ada satu dua yang rasa nak pelempang muka. Kekla juga belajar teknik teknik bodek nurse, contohnya

(i)Puji depa terror

‘ooooooooooooooooo macam tu ye kak. Lepas kanan letak kat kiri ye. Ish saye tak tahu pun..bende2 camni derang x ajar kat medical school..Cuma pengalaman yang besar ja baru boleh pandai macam kakak ni potpetpotpet (padahal semalam and semalam semalam dah ada nurse lain ajaq)

(ii)connect yourself to them

Kak..mak saya pun staff nurse midwife dulu… dia cakap best keja ni tapi susah..dia pi training lama gila dulu….keja ni kan susah, kena banyak experience and kena cekap . orang passionate je boleh potpetpotpet*selitkan teknik pujian (i)*

(iii) use your family

Kakak orang kelantan…ehhh mak saya orang kelantan gak… eh,bukan ek, kakak orang perak ek..ehhhh suami saya ni haa orang perak. Eh..kakak asal kedah rupenye? Sekapal la kite. La akak…adik sepupu mak sedare tiri belah ayah saya pun duduk kat Pahang tu ha…same rupenye kite ni ek? potpetpotpet

Baru seminggu berjalan. Setakat ni ada masa yang down macam nak nangis (belum nangis lagi), but at most times i enjoy myself and the staff are great.

Sabarudin sabarudin sabarudin tukang kasutttt…

Semoga kekla takkan terbang ditiup angin

Love,

Kekla

3 comments:

~nasrah~ said...

i miss you beb.

Qis said...

wei, nasrah tiru aku... tp aku sms kan? kan?

xyah SUSAH PAYAH lompat atas dancemat...? hehehe... susah payah kah itu...? aku tau it's just your excuse sbb u hardly have time to enjoy it now :P

nanti 2,3 bln lg bla skill aku dah power, kita lawan yeh?

wan syamir said...

jom bet....jek rasa kekla akan nangis dalam masa sebulan.