Monday, 2 February 2009

Mari Makannnn!!

lama betui tak menulis sori yeee banyak sangat cerita sampai jadi takdak cerita

tapi tu semua cerita lain kali

kali ni Kekla nak berkongsi berita gembira

jeng jeng jennnnngggggggggggggg

Kekla...

jeng..

berjaya......

jeng jeng jengggggggggg...


...

..

..

INVENT recipe!!!

so mari kita berkongsi kejayaan Kekla

Nama Masakan: LASAGNE KEKLA
Preparation time: berdasarkan kehandalan tukang masak (i.e Kekla lembab gila)
Serves: 4

peerghhhh nampak sedap gila meleleh leleh ayaq liurku
Red Sauce

Daging or ayam cincang
Broccoli potong kecik kecik
Carrot potong slices then potong 4
Bawang besar 1 or 2 (depending on size)
Bawang putih 3
Halia 1 inch
Cili kering 15
Lada hitam 1 sudu kecil
Tomato puree
Spagetti sauce dalam tin (optional)
Mixed italian herbs 1/2 sudu kecil (optional)

1.Rebus carrot and broccoli saaaat ja, dalam 2-3 minit, drain and put aside
2.Mesin bawang besar, garlic, halia, cili kering, lada hitam.
3. Panas minyak and tumis bahan mesin for about 15-20 minutes, tambah air kalau kering sangat.
4.Masukkan daging or ayam cincang
5. Bila daging almost masak, masuk carrot and broccoli
6. Masuk tomato puree and spagetti sauce, about 3-4 spoons each
7. Tambah garam, gula, mixed herbs and chicken stock, adjust bagi rasa pedas and masam masam

White sauce

Butter 2 sudu besar
Plain flour 2 sudu besar
Susu 3 cawan
Grated Mozzarella or cheddar cheese segenggam
Black pepper

1. Panaskan butter
2.Bila butter cayaq, masuk tepung gaul sampai rata
3. SLow down the heat, add in the milk, kacau sampai pekat. Adjust bagi white sauce sama banyak ngan red sauce, kalau tak cukup simply add milk
4.Bila cukup pekat, tambah cheese and kacau sampai semua cheese tak beketul. Add salt, black pepper.

The Baking
1. Preheat oven to 180'. Line the baking tray with aluminium foil
2.Sapu 1 layer of red sauce on the tray. Then white sauce, then arrange the lasagne sheets.
3. Continue arranging red sauce-white sauce-lasagne sheets . Make sure the lasagne sheets are covered well with the red sauce 0n top.
4. Finish with the white sauce on top. Sprinkle some parmesan cheese and italian herbs kalau ada.
5. Bake for 30-40 minutes

Haf fun trying! It sounds quite hard, but it actually is simple and yummy!

Love,
Kekla

Ps: maybe lepas ni kalau tak larat nak jadi dokter boley la bukak restaurant hehehehe
Pss: lasagne sheets tu masak ikut arahan belakang kotak okeh? i suggest u buy jenis yang takyah rebus, terus masuk oven



6 comments:

~nasrah~ said...

tahniah!! hg berjaya buat aku lapaq. waah..hg pon tukaq layout. yeaayy..ada geng.

aween lia-na said...

gila ah , nampak sedap , meleleh beb

syigha said...

nasrah
tu aa aku sedeyh tgk layout lama aku kuno sgt

na
meleleh la banyak banyak, kot kot boleh kurus pipi hehehehehe

Qis said...

seems like im gonna blow up my diet... nasib baik aku xdak oven. mgkin kita bleh wat trip to Aman Puri lagi skali to get the 1st hand experience on how to cook it. ni bleh lawan Secret Recipe dak ni?

wan syamir said...

lasagne rupanyaa....kalau just tengok gambaq n kalau x cakap apa ni, sure x dapat teka....hahaha

syigha said...

Kid,
nanti hang mai sure aku buat tak jadi dah. bila aku dah belagak slalu jadi camtu

Jek,
ooooo kutukkkkkkkkk
takpa.....jek mai umah kekla nanti makan batu cicah kicap dah.